Slik vinner du kampen om oppmerksomheten – i media


Du er en dyktig markedsfører som har full kontroll på annonsering, sosiale medier og reklame. Men har du ikke drømt om å få journalister til å skrive om deg?

Redaksjonell oppmerksomhet… Tygg litt på de to ordene. Legg deretter til positiv redaksjonell oppmerksomhet. Du bygger merkevaren, du får økt oppmerksomhet og i beste fall tjener du også penger på å selge det som blir omtalt. Snart er det sommer og agurknyhets-tid, en tid der det kan være enklere å få saker på trykk. Les våre tips og vinn kampen om oppmerksomheten – i media.

 

Jobber du som markedsansvarlig i en bedrift, uten en informasjonsavdeling som kan hjelpe deg eller kunnskap om hva mediehusene ønsker å skrive om, er listen høy for å få solgt inn en PR-sak. Du må tenke helt nytt. Du må tenke som en journalist og ikke en markedsfører og sette deg inn i lesernes behov. Det handler om å finne ditt «tabloide, indre dyr.»  (Slik får du oppmerksomheten)

Slaget om oppmerksomheten

Kjøpt oppmerksomhet, kontra gratis oppmerksomhet. Det er her slaget ofte står. De lærde strides om hva som er mest verdt; en stor annonsekampanje til 100 000 kroner, eller en redaksjonell sak over to sider i for eksempel BT som er verdt 100 000,-  (beregnet på annonseverdien en dobbelside har). Undersøkelser viser at folk leser mer redaksjonelle saker, og de blir husket lenger enn en enkeltstående annonse. Men: Og dette er viktig; det betyr ikke at man skal legge ned alt av annonsearbeid og satse 100 prosent på å få redaksjonelle saker på trykk. Vi sier et høyt JA TAKK – BEGGE DELER:

Det er kombinasjonen av kanaler, og en rød tråd på tvers som skaper synlighet. Vær smart, utnytt alle flater for det de er verdt, og lær deg kunsten av å resirkulere, spisse og vinkle et budskap slik at det passer i flere kanaler.

La oss ta et tenkt eksempel rundt produktlansering; Bedriften din lanserer et nytt produkt. Du ønsker oppmerksomhet på annonseplass, i sosiale medier, via en influencer og kanskje en omtale av en journalist. Som nevnt innledningsvis er du en dyktig markedsføringsperson med god kunnskap. Annonseringen og omtalen i sosiale medier har du stålkontroll på.  Men så var det medieoppmerksomheten, da. Prikken over i-en. Hvordan vinner du kampen om oppmerksomheten – i media?

 

1: Lag en plan 

Nøye planlegging er undervurdert. Dette er et kritisk viktig punkt for resultatet av enhver kampanje. Legg en plan for hvordan du skal annonsere produktet ditt. Hvilken «stemme» skal bedriften ha i ulike medier? Hvilke «kjøreregler» gjelder i de ulike kanalene?  Hva er hovedbuskapet? Når skal det publiseres og mot hvilke målgrupper? Husk også å tilpasse eventuell tekst til de ulike kanalene. En innholdsmarkedsføringssak vil være lengre, og gi noe av verdi. Instagram vil ha korte tekster og relevante hashtags. Facebook må gi noe av verdi, skape et engasjement. Her gjelder et sett av spilleregler for å gå forbi algoritmene. Husk også å forsterke med passende visuelle virkemidler som gir stoppeffekt. ( NB husk også å evaluere og forbedre underveis)

Hvordan gjøre Facebooks endringer til en styrke

2: Pressemelding?

Vil du prøve deg på en pressemelding kan du gjerne benytte samme tekst som til innholdsmarkedsføring, men den må tilpasses til redaksjonell form. Husk å ha med sitater fra personer som skal uttale seg. Kutt ut all skryting.

Du må stryke ut alle reklameelementer for produktet, og heller vinkle det slik at det er nytt og spennende for brukeren. (Altså leseren av avisen.) Har du et «Wow-poeng!». Noe som vil få journalisten til å fatte interesse for saken din? Har du en kunde som journalisten kan kontakte for å underbygge nyheten din?

Og ikke minst: Er produktet ditt en nyhet, eller finnes det fra før? Er svaret «ja» til det siste, har du mest sannsynlig ikke en redaksjonell nyhet. Unntaket er dersom det er en forbedring på et kjent produkt som har nyhetens interesse.

3: Tenk redaksjonelt

Utfordringen til mange dyktige markedsfolk er at de ikke tenker redaksjonelt. Du er så godt nede i puddingen i ditt eget produkt, at du ikke skjønner hvorfor i all verden ingen journalister vil skrive om deg og ditt produkt. En dyktig markedsperson skriver ofte tekster med mange !-tegn. I redaksjonelle tekster er !-skriking forbudt. Det kan være smart å få ekstern hjelp for å finne rett vinkling. Finn en sparringspartner.

Dersom du selv ønsker å ta steget videre fra å være en dyktig markedsperson til en god PR-person, ja da må du snu opp ned på tankegangen. Få hodet ut av navlen, og sett deg inn i aviseleseren og TV-seerens behov. Dette er kritisk viktig for å få en god relasjon med journalisten.

4: Ingress

En kunst er å skrive 23 ord som oppsummerer nyheten din. En såkalt ingress eller anslag som journalister bruker i starten av en nyhetssak eller TV-reportasje. Disse ordene skal ikke inneholde reklame. Kanskje ikke produktnavnet ditt engang. Men teksten skal friste, provosere eller skape følelser for leseren slik at vedkommende vil lese mer. Har du statistikk for å underbygge nyheten din, er det også gull verdt.

5: Løfte saken

Er saken din dagsaktuell, eller har en interesse innenfor VISAK kriteriene, som passer til det mediehuset du ønsker skal skrive om deg? Forsøk å løfte din nyhet, ditt produkt til å bli en sak som angår flest mulige. Greier du det… Vel, da er du godt i gang med ikke bare å være en dyktig markedsperson, men også en person som kan få saker på trykk i media i de kanalene du ønsker.

 

6: Søk hjelp i tide

Og tenker du nå: » Puuh, det der greier jeg aldri. Det tar for lang tid.» Og hva om jeg bruker masse tid, men ikke får oppmerksomhet i media? Det er vel bortkastet tid?» Slapp av. Pust rolig. Det finnes håp. Vi i Mana Communication er eksperter på å få saker ut på redaksjonell plass. Vi har nettverket, vi vet hvilke journalister du skal nå – og ikke minst: Vi har måleverktøy som måler effekten av dine medieoppslag.

 

Prøv selv. Ta en tur utenom komfortsonen din. Eller ta kontakt med oss i Mana Communication. Vi heier på deg, og skal gjøre vårt for at du vinner kampen om oppmerksomheten, og at drømmen din om oppmerksomhet i media går i oppfyllelse – i avis, radio og på TV.

 

Om vårt presseverktøy: Meltwater

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *