Hvordan ta gode mobilbilder

Å fange et bilde med mobilen er vanskeligere enn det ser ut. For deg som ønsker å skape en WOW-effekt i bildene dine, har vi laget en guide til å ta gode mobilbilder.

1. Symmetri med rutenett

En enkel måte å forbedre mobilbilder på, er å sette på kameraets rutenett. Hjernen assosierer struktur, mønstre og symmetri med harmoni. Derfor burde symmetri brukes flittig når du fotograferer. Ved å aktivere rutenett på mobilen din, får du noen horisontale og vertikale linjer som kan hjelpe deg til å ta symmetriske bilder. Prinsippet med rutene er at du plasserer hovedmotivet i ett av de fire punktene der linjene krysser hverandre. Rutenettet kan også brytes, og passer perfekt til å fang motivet i midten av bildet.

2. Sett kameraets fokus

Dagens mobilkamera setter automatisk fokus i forgrunnen av rammen, men ikke alle bilder har et klart motiv. Derfor må man i noen tilfeller velge ut fokuset manuelt. For å tilpasse dette, åpne kameraappen på mobilen og trykk på skjermen der du vil ha fokuset i bildet.

Tips: Om du ønsker å opprettholde samme fokus på flere bilder: Trykk på ønsket fokus i et par sekunder. Da «låses» dette (AE/AF lås vises på Iphone.)

3. Fokusere på et motiv

Mange av de beste bildene fokuserer kun på ett, interessant motiv. Noen profesjonelle fotografer sier at motivet ikke burde fylle hele bildet, og at to tredjedeler burde være såkalt «negative space». Negative space refererer enkelt til plass rundt og mellom motivet i bildet. Når du inkluderer store deler med tomme områder i bildet, vil motivet stå mer ut.

4. Unngå å zoome inn

Når du tar et bilde på avstand, kan det være fristende å zoome inn på objektet du ønsker å ha i fokus. Men det er faktisk bedre å ikke zoome inn, da det kan gjøre bildet uklart, kornete og pikselert. Prøver isteden å komme nærmere motivet, eller ta bildet på avstand og beskjær senere. På den måten vil du ikke komprimere kvaliteten til bildet, som gjør det lettere å redigere og optimalisere et større bilde i etterkant.

5. Bruk naturlig lys

Naturlig lys er det beste lyset å ta bilder i. Det er vanskelig å finne et bra bilde som er tatt med blits. For det meste, vil bildene bli overeksponert, samt at farger og mennesker blir utvasket. Tar man bilder inne kan gult lys og harde kanter bli en utfordring. Benytt derfor naturlig lys. Skal du for eksempel ta matbilder vil det lønne seg å sette retten i eller nært et vindu. Lek deg frem med lys og skygger.

Tips for Iphone: Du kan justere lyset i bildet, før du knipser: Hold fingeren din på skjermen, og en gul firkant, samt sol-figur kommer frem. Dra finger oppover for mer lys på motivet, eller nedover for mindre lys.

6. Lek med refleksjoner

Det er noe idyllisk med refleksjoner i bilder, og det er en grunn til at vi elsker det – øynene våre tiltrekkes av refleksjoner. De finnes overalt, i vannpytter, speil, vinduer, glass, metalloverflater eller solbriller. Så hold øynene åpne for refleksjoner, og lek med de i bildene dine.

7. Gi bildene dine det lille ekstra

Adobe Photoshop Lightroom har en gratis app du kan laste ned på mobilen. Her kan du enkelt justere eksponering, kontraster og hvitbalanse. Her er det også mulig å laste ned ulike presets, som raskt gir bildene dine et profesjonelt preg. Dette kan også brukes til å skape en helhet og balanse i feeden din på Instagram.

Prøv deg frem med med ulike vinkler, komponering og redigering. Det er kun kreativiteten som setter grenser for hva du kan gjøre med bildene dine. Kontakt oss gjerne om du ønsker tips til andre redigeringapper og hacks. Lykke til med fotograferingen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *